Pyöräretki

4.4.

Pyöräretken voi järjestää kaikenikäisten koululaisten kanssa – pääsyvaatimuksena voi pitää ohjaamisen ja jarruttamisen taitoa. Retkelle lähtevien ajotaitoja voi tutkailla koulun pihalla pyöräilyleikkien (saippuakuplien nappaaminen, seuraa johtajaa) tai ajotaitoradan varjolla.

Pyöräretkeä suunniteltaessa tärkeää on kaikille sopivan reitin ja kohteen löytäminen. Aivan alkumatkan voi kulkea pyörää taluttaen, jos koulun nurkalta ei lähde sopivaa pyöräreittiä. Pyöräretken kohteeksi sopii esimerkiksi puisto/leikkipuisto, jossa voi syödä mukaan otettuja eväitä ja purkaa jonossa ajamisen jännitystä. Sopiva matka yhteen suuntaan on 2-5 kilometriä. Etenkin pienimpien oppilaiden retkellä on hyvä varmistaa, että myös matkan varrelta löytyy tarvittaessa sopivia pysähdyspaikkoja. Tarvittaessa pyöräretkelle lähtevät voi jakaa ryhmiin, joista osa ajaa hitaammin, osa nopeammin.

Pyöräretkelle lähdettäessä täytyy viimeistään lähtöpäivänä koulun pihalla tarkistaa, että kaikilta löytyy kypärä ja että pyörät ovat asianmukaisessa kunnossa. Vanhemmille etukäteen lähtevässä Wilma-viestissä kannattaa muistuttaa pyörän ja kypärän kunnon tarkistamisesta sekä säänmukaisesta pukeutumisesta. Muutama muukin asia on hyvä muistaa retkeä suunniteltaessa ja retkellä:
* uskalla pyöräillä ja antaa lasten pyöräillä
* tutustu reittiin etukäteen pyöräillen. Näin löydät parhaan reitin ja osaat matkalla kiinnittää huomiota erityistä tarkkaavaisuutta vaativiin risteyksiin, jyrkkiin ala- ja ylämäkiin ym.tarkista pyörien kunto ennen lähtöä
* sinä tunnet lapset: mieti, kenen kannattaa ajaa joukon keulilla, kenen pitää perää
* ohjeista lapset ennen lähtöä: jonossa ajaminen, risteyskäyttäytyminen, ohitussäännöt (hyvä vinkki: alamäessä tai tasaisella ei ohitella, mutta ylämäessä ohittaminen on sallittua)
* sovi lasten kanssa pyöräilyä ohjaavista käsimerkeistä: hidastaminen, pysäyttäminen, kääntyminen, ”hätäviesti”
* pidä (eväs)taukoja sopivin välein
* jousta — retkellä sattuu ja tapahtuu!
iloitse pyöräilystä lasten kanssa!

Pyöräretkelle osallistuvat aikuiset kuljettavat mukanaan vähintään pumppua. Myös eväiden kuljetus repussa/pyöränkorissa/tavarapyörällä kannattaa jättää aikuisten huolehdittavaksi. Pyöräretki on hyvää liikennetaitojen harjoittelua: lasten kanssa kannattaa etu- ja jälkikäteen pohtia, minkälaisia tilanteita liikenteessä voi tulla eteen ja miten niistä suoriudutaan.

pyoraretki

Lähde: Wikimedia Commons

 

Kommentointi on suljettu.