Pyöräilevä koulubussi

4.4.

Pyörällä kouluun -päivä on mainio tilaisuus toteuttaa koulussanne pyöräilevä koulubussi.

Pyöräilevissä koulubusseissa matka kouluun tai harrastukseen pyöräillään aikuisen johdolla ryhmässä. Yhteistä matkantekoa nimitetään ”bussiksi”, koska matka tehdään ennalta sovitun reitin ja aikataulun mukaan. ”Bussit” kulkevat tapaamispaikkoina toimivien ”pysäkkien” kautta, joista voi liittyä joukkoon. Koulubussitoimintaa pyöritetään vanhempien, isovanhempien, opettajien, tai harrastuksen ohjaajien yhteistyönä.

Pyörällä kouluun –päivänä vanhempia voi kannustaa kokeilemaan toimintaa tai vetäjinä voivat toimia opettajat tai koulunkäyntiavustajat.

Pyöräilevän koulubussin toteuttaminen alkaa reitin ja aikataulun suunnittelulla. Yleensä reitit ja aikataulut suunnitellaan toimintaa pyörittävien vanhempien kanssa, mutta jos tarkoitus on kokeilla toimintaa yhtenä päivänä, voi olla järkevää, että reitit suunnitellaan koulun toimesta. Reitit suunnitellaan oppilaiden asuinpaikkojen mukaan ja liikenneturvallisuus huomioiden. Sopiva pysäkkiväli pyöräilevässä koulubussissa on 500-1000 metriä.

Reitit voi piirtää karttaan tai ne voi tehdä netissä esimerkiksi Google maps –palvelussa. Google maps –palvelussa tai vastaavassa piirretyt kartat on helppo jakaa sähköisesti nettisivulla ja Wilmassa. Reittikartat on hyvä liittää myös paperiseen tiedotteeseen, joka lähetetään oppilaiden mukana vanhemmille.

Tapahtumasta tiedottamiseen voi kysellä apua Pyöräilykuntien verkosta. Meillä on esimerkiksi valmiita tiedotepohjia, joita voi käyttää niin oppilaiden mukana kotiin lähettävissä tiedotteissa ja Wilma-viesteissä.

Koulubussin vetämisessä on tärkeää pysyä aikataulussa. Ainakaan koulubussi ei voi mennä aikatauluaan nopeammin, vaan pysäkiltä olisi lähdettävä vasta ilmoitettuna ajankohtana, vaikka jouduttaisiin hieman odottelemaankin.

Lisätietoja pyöräilevistä koulubusseista saa Pyöräilykuntien verkoston kotisivuilta: http://www.poljin.fi/koulubussit

IMG_3926_2

Ilveksen jalpallojunioreiden treenibussi (kuvaaja Anna Korpinen, Sito)

Kommentointi on suljettu.