Taitoajorata

25.3.

Taitoajorata

Taitoajoradan tavoitteena on opettaa pyörän hallintaa ja ajamista leikkisän kilpailun avulla. Rata on helppo ja hauska tapa opettaa vauhdin sääntelyä sekä tasapainoilua.

Radan rakentaminen onnistuu tasaisella alustalla, esimerkiksi koulun pihalla tai urheilukentällä. Haasteita lisää radan rakentaminen koulun lähiympäristöön. Tällöin voidaan hyödyntää maaston ominaisuuksia, esimerkiksi erilaisia esteitä ja pikkumäkiä. Rataa voi muokata vapaasti ja siihen voi rakentaa erilaisille ryhmille sopivia eritasoisia tehtäviä. Tärkeätä on muista turvalliset etäisyydet sekä esteiden välillä että suhteessa ympäristössä oleviin rakenteisiin. Täytyy myös pitää mielessä lasten erilaiset ajotaidot: radan taitotehtävät on hyvä miettiä kaikkia kannustaviksi. Esimerkistä käy 2.-luokkalaisille suunnattu taitoajorata, joka tällaisenaan kuuluu osasuorituksena uudistettuun koululaisten Pyöräilymerkkiin.

Taitoradan ajamisesta voi ottaa aikaa tai laskea pisteitä. Bonuspisteitä voi antaa kannustamisesta ja hyvän yhteishengen luomisesta. Lisäksi radalla voi kilpailla eri sarjoissa tai pareittain, jos tämä koetaan mielekkääksi. Ennen taitoradan aloittamista osallistujille on hyvä näyttää mallisuoritus.

Perusradan tarvikkeita ovat mm.:

•                          lankut, joiden päältä pitää ajaa tavoitteena pysyä lankulla

•                          kiertoesteet (kiertäminen ympäri, kahdeksikkoa)

•                          alitusesteet: (naru, nauha, puun oksat)

•                          ylitysesteet: (esim. tukeva lankku)

•                          kartiot tai muita kierrettävät esineitä

•                          poimittavat esineet (kivet, pallot, kepit)

•                          sekuntikello ja muistiinpanovälineet

Kilpailumuotoja ovat esimerkiksi tasapainoilu, kiihdytysajot, pujottelu, joukkueviesti, tarkkuusajo ja esineenpoiminta.

taitorata

Kommentointi on suljettu.